19 sierpnia 2016 23:57:22 CEST
Witam,
Piszę tutaj ponieważ chciałbym się poradzić kogoś bardziej doświadczonego. Mamy z narzeczoną po 22 lata i w dalszym ciągu się uczymy ( zaocznie ) i aktualnie mieszkamy z moimi rodzicami.
Pracujemy razem w firmie w której razem zarabiamy 3500 tys. netto na stałej umowie o pracę ( w przyszłości mam nadzieje zarobki się poprawią ) w końcu po to się uczymy ;D
Dostaliśmy od rodziców działkę o powierzchni 1500m2 , której cena rynkowa wynosi 250 tys zł. oraz 100 tys złotych w gotówce.
Chcielibyśmy się wybudować , lecz zdajemy sobie sprawę,że musielibyśmy wziąć kredyt około 200 tys. zł. Biorąc pod uwagę nasze aktualne zarobki wydaję mi się ,że taki kredyt mógł by bardzo zachwiać domowy budżet.
Dużo znajomych odradza zadłużanie się na całe życie ale bez tego ciężko o domek.
Ogólnie nasza sytuacja wygląda tak,że większość rzeczy związanych z budowaniem będziemy robić sami ( mojej narzeczony tata pracuje w branży wykończeniowej ).
Dom chcemy wybudować maksymalnie 110 mkw oraz w stylu energooszczędnym ( solary , piec na ekogroszek ) aby płacić jak najmniejsze rachunki.
Mieszkamy na dolnym śląsku 5 km od centrum wrocławia ( sąsiadujące wioski ) więc mieszkania potrafią być tutaj bardzo drogie a druga sprawa jako,że posiadamy działkę to chcielibyśmy mieć jednak własny domek.
Dewelopera w to nie będziemy mieszać ponieważ nie zależy nam na czasie i mamy gdzie mieszkać. Nie musimy postawić domu w rok.
Mamy tylko 100 tys i tutaj pojawia się pytanie ile tego kredytu moglibyśmy wziąć. Orientowałem się na kalkulatorach i wyszło mniej więcej ze na 30 lat 150 tys to wychodzi około 650 zł na miesiąc , więc na taki wydatek spokojnie możemy sobie pozwolić. Oczywiście moglibyśmy się wprowadzić i zostawić tam 1 czy 2 pokoje do wykończenia i w czasie powoli dokończyć, bo bez sensu wziąć kredyt , spłacać a nie mieszkać.
Tylko teraz problem psychiczny czy zaryzykować i wiązać się w kredyt na 30 lat.
I teraz druga sprawa rachunki. Orientowaliśmy się i wyszło ,że rata 650 zł + rachunki to jakieś maksymalnie 1200 zł więc zostało by te 2300 na życie. Myślę ,że na dwie osoby ( dopóki nie ma dzieci ) spokojnie by nam wystarczyło.
Proszę o wypowiedzenie się bardziej doświadczone osoby ;D