"A ja w swoim domu zdemontowałem wszystkie grzejniki i też mam dobrze. A co." - napisał pewien żartowniś i ... miał rację.
Piszecie Panowie tzw. tezy, które mają to dosiebie, że są wróżeniem z fusów. Jeden zastosował kominek z płaszczem i jest zadowolony. Drugi zamontował kocioł wszystkopalny i też zadowolony. Trzeci pompę ciepła powietrze-woda sobie skrobnął oraz wentylację z rekuperację i też zadowolony. Czwart ogrzewa się piecami elektrycznymi i jakże jest zadowolony. Piąty solarami się otoczył i też jakże zadowolony. Itd. itp. Same demagogie!
Żaden jednak nie podał ani jednej liczby uwiarygodniającej swoje wypociny. Podejrzewam, że 3/4 wpisów jest ukrytą reklamą sprzedawcy lub producenta czy wykonawcy, a 1/4 pragnących się dowartościować w swoim wyborze systemów i materiałów - ot, żeby nie być jak ta wyspa bezludna na oceanie technologii.
Przypomnę i podkreślę po raz nie wiem już który:
Podstawą wszelkiej inwestycji powinien być rachunek ekonomiczny - to po pierwsze! Z niego wyniknie rodzaj materiału przegród tracących ciepło oraz wybór systemu do ogrzewania i wentylacji. Po drugie, wybór materiałów przegród tracących ciepło, powinien być zakończony obliczeniami cieplno-wilgotnościowymi sprawdzającymi, czy tak dobrane materiały nie spowodują kondensacji pary wodnej w przegrodach oraz obliczeniami cieplnymi mostków ciepła - także w tym samym celu.
Kierując się wynikami takich analiz możemy zagwarantować najniższe koszty budowy domu oraz najniższe roczne koszty eksploatacji. Tylko i wyłącznie w ten sposób! Reszta to wspomniane wróżenie!
Żeby nie być gołosłownym, podam ostatni przykład domu dla pewnego inwestora pod Łodzią, który przesłał mi projekt do oceny, w którym przewidziano: pompę ciepła solanka-woda, wentylację mech. z rekuperacją, solary do . oraz GWC i stolarka U=0,86 W/m2K. EP=99 kWh/m2rok, EK=83 kWh/m2rok.
Oto wyniki analiz ekonomicznych (wybór materiałów ścian i obliczenia c-w pominę z uwagi na obszerność):
- poziom porównawczy (went. grawitacyjna, kocioł na gaz ziemny): EP=138 kWh/m2rok, EK=125 kWh/m2rok, Uścian=0,12 W/m2K, Udachu=0,13 W/m2K, Upodłogi=0,17 W/m2K, koszt instalacji i kotłowni 24,- tys zł, koszt eksploatacji 4,2 tys. zł rocznie.
- j.w. lecz dodatkowo solary: koszt instalacji i kotłowni 37,- tys zł, koszt eksploatacji 4,4 tys. zł rocznie.
- went. graw., kocioł na propan: koszt inst. + kotłowni 24,- tys. zł, koszt ekspl. 6,4 tys. zł rocznie,
- went. graw., kocioł olejowy: inst. + kotłownia 38 tys. zł, koszt ekspl. 7,0 tys. zł rocznie,
- went. graw., ogrzew. elektr.: koszt inst. 18,6 tys. zł, koszt ekspl. 9,3 tys. zł rocznie,
- went. mech. + rekup., kocioł na gaz ziemny: koszt inst + kotłowni: 54 tys. zł, koszt eksploat. 3 tys. zł rocznie. czas zwrotu nakładów 26 lat.
- jw. lecz dodatkowo GWC: koszt inst + systemu pompy i GWC 72 tys. zł, koszt eksploat. 2,7 tys. zł rocznie. czas zwrotu nakładów 34 lat.
- went. graw., COP3,5 solanka-woda: koszt inst + sys COP 91 tys. zł, koszt ekspl. 3,4 tys. zł. czas zwrotu nakładów 85 lat.
- went. mech. + rekup., COP3,5: koszt inst. + syst COP 121 tys. zł, koszt ekspl. 2,5 tys. zł rocznie., czas zwrotu nakładów 57 lat.
Oczywiście to tylko niektóre warianty zasilenia domu w en., ale już z nich widać, że w wersji projektowej inwestor przepłaciłby ponad 90 tys. zł. Dodam, że w materiałach przegród oraz stolarce zaoszczędziłem 23 tys. zł, co daje razem 120 tys. zł. Ten inwestor może napisać tu na forum i rzeczywiście podać, iż jest zadowolony, bo ma konkretne koszty! Czy zechce? Jego sprawa. Oczywiście, nie można tych wyników uogólniać, bo dla innych domów wychodzą wartości odmienne, ale chciałem pokazać poprawną drogę do wyboru materiałów i systemów grzewczo-wentylacyjnych, a nie drogą namawiania, deklaracji bez pokrycia czy materiałów reklamowych.
Myśleć szanowni inwestorzy i gonić oszołomów precz. Amber Gold czyha za niemal każdym kliknięciem!
Pozdrawiam,