Forum Budowlane » Domy Pasywne

Dom energooszczędny (pasywny)

• 28 wpisy
    25 kwietnia 2012 13:35:05 CEST
    Ciężko wypowiadać mi się na ten temat ale wszelke sam myślę (w przyszłości) o budowie takiego domu. Czy oszczędności wynikające z takiego domu w długim dystansie bilansują jakoś koszty wyższe koszty budowy?
  • 27 czerwca 2012 12:34:39 CEST

Ciężko wypowiadać mi się na ten temat ale wszelke sam myślę (w przyszłości) o budowie takiego domu. Czy oszczędności wynikające z takiego domu w długim dystansie bilansują jakoś koszty wyższe koszty budowy?

Oczywiście, że wyższe (nawet znacznie) koszty budowy bilansują się po pewnym czasie, jednak trzeba na to trochę (lat) poczekać;) Także moim zdaniem warto, choć inwestycja nie zwróci się od razu. Dla zainteresowanych tutaj dobry artykuł na temat domów pasywnych, energooszczędnych i tradycyjnych:

• 28 wpisy
    27 czerwca 2012 14:34:23 CEST

Dzięki za informacje. PS: chyba coś pokręciłeś z tym linkiem :)

• 46 wpisy
    27 czerwca 2012 21:25:22 CEST

Jednak cały czas nie bierzecie pod uwagę tego co najważniejsze - zdrowia . Życzę Wam pomieszkać w domu pasywnym 15 - 20 lat i pogadamy . Nigdy dom pasywny nie będzie domem zdrowym , a zdrowia za pieniądze nie kupicie .

Może tego nie zauważycie "dzisiaj " , ale to jest tak , jak ten sam pomidor wyrośnie na wsi z dala od ruchu samochodowego i chodowany na krowim łajnie , a ten sam podlewany z braku laku chemią , w środku metropolii , czy przy autostradzie .

Dla zdrowia człowieka ma bardzo duży wpływ , czy dom naturalnie "oddycha" , czy sztucznie ładujesz mu powietrze , by nie zakisł . I wreszcie taniość . Dom może być wspaniale ciepły i doskonale prawidłowo wykonany , tylko niestety nasi projektanci jeszcze do tego nie dorośli, ale to zupełnie inna bajka .

• 24 lipca 2012 15:57:19 CEST

Bardzo ciekawe i nie bardzo drogie projekty mozna znaleźć na stronie . Zintegrowane systemy ogrzewania są świetnym rozwiązaniem, które zwraca się w przyszłości. Dom budujemy przecież na lata!

• 12 sierpnia 2012 16:41:26 CEST

Domy pasywne to świetna sprawa, ale moim zdaniem trzeba jeszcze niestety trochę poczekać, aż technologia ta stanie się bardziej dostępna i tańsza. Jak na razie sensowne i dosyć tanie są domy szkieletowe, które charakteryzują się dobrą energooszczędnością.

• 3 wpisy
    25 września 2012 13:19:33 CEST

Wiesz co, zajrzyj sobie na Tam jest do nich kontakt. Myślę, że spokojnie udzielą Ci wszystkich informacji ;)

• 10 października 2012 17:36:09 CEST
    Hehe, gdzie nie wejdę tam o firmie Ojbud ;) Ale może i dobrze, bo to podobno porządna firma.
    • 13 wpisy
    3 czerwca 2013 20:34:03 CEST

pierwszy raz słyszę o tej firmie, wiecie jak wygląda może sprawa dofinansowania takiej inwestycji? przeczytałam ostatnio ten artykuł i poważnie zastanawiam się nad takim rozwiązaniem

• 26 czerwca 2013 17:43:47 CEST
    Dom energooszczędny na pewno powinien mieć każdą cegiełkę zmierzoną na straty cieplne.
    • 9 wpisy
    29 czerwca 2013 14:39:11 CEST

Dom pasywny jest naprawdę energooszczędny, ale na początku trzeba trochę więcej w niego zainwestować niż w tradycyjny. Żeby nakłady finansowe sie zwróciły, to trzeba też znaleźć dobrych specjalistów od budiwy takich domów. Dlatego konieczne jest dokładne sprawdzenie firmy. Przecież tu ogromną role ogrywa dopasowanie projektu do działki, a do budynku materiałów budowlanych.

• 20 wpisy
    19 sierpnia 2013 17:04:36 CEST

Moim zdaniem to chcociaż jeden element w domu mieć energooszczędny i już jest dobrze, ja na pewno będę ocieplał dom od razu, ale już jakim materiałem i za ile to mi doradziła ekipa budowlana mkk budownictwo, kóra ogólnie mi podpowiada w takich kwestiach, co zrobić a czego nie, zastanawiam się nad bateriami słonecznymi, ale mają tylu samo zwolenników co przeciwników, także jeszcze zobaczymy, wszystko zresztą bęzie zależało od finanasów

• 37 wpisy
    29 listopada 2013 09:16:29 CET
    Takie domy to świetne rozwiązanie, faktem jest że na początku trzeba zainwestować parę zł aby potem cieszyć się oszczędnościami, jednak jeżeli ktoś planuje pomieszkać chwilę w nowym domu no to się opłaca. Uważam, że podstawowe rozwiązanie to ściany zatrzymujące ciepło w domu, a najlepszy wsp przenikania ciepła ma beton komórkowy i stąd jego obecność w projektach domów energooszczędnych/pasywnych. Jest dodatkowa zalea takich bloczków - szybki czas realizacji i tańsza robocizna.
  • 2 lutego 2014 09:56:34 CET

Poprawię.

cyt.Dom energooszczędny i bardzo ciepły, wcale nie oznacza , że musi to być niezdrowy dom pasywny , ale to wolny kraj .

Przecież to NIE PRAWDA !!

Poprawnie zbudowany dom energooszczędny czy pasywny, jest ZDROWY !!

Ten wpis został zmieniony przez EKOBUDYNEK w 21 marca 2014 07:29:46 CET"
  • 21 marca 2014 07:31:33 CET
    Igorr jak chcesz żebym Ci poradził w kwestii jak zbudować pisz do mnie ekobudynek@
    Pozdrawiam
    • 16 wpisy
    24 marca 2014 11:45:45 CET

Swoją drogą, dlaczego miałby być niezdrowy?

Ten wpis został zmieniony przez roberrowski w 24 marca 2014 11:46:26 CET"
    • 210 wpisy
    3 października 2014 16:22:57 CEST
    też nie bardzo rozumiem jak miałby być on niezdrowy? odpowiednie technologie grzewcze pozwalają wyeliminować wiele uciążlowiści. na przykład ogrzewanie płaszczyznowe jest dobre dla alergików
    • 239 wpisy
    17 października 2014 16:35:05 CEST
    jak duże znaczenie przy budowie domu energooszczędnego ma dachówka?
    • 83 wpisy
    17 października 2014 18:40:01 CEST
    jezeli zastosuje sie dobrej jakosci dachowke, do tego bedzie np ceramiczna z dobrym ociepleniem, wtedy ubytek ciepla jest minimalny, dom mamy jak termos :) dlatego ja np zainwestowalem w creatona
    • 54 wpisy
    24 października 2014 14:07:01 CEST
    dachówka to pokrycie dachu, i nie ma znaczenia, wpływu na energooszczędność domu, natomiast to co umieścisz pod dachówką- warstwa ociepleniowa dachu- to tak.
    • 239 wpisy
    28 października 2014 17:12:15 CET
    no tak, ale domyślam się, że zdecydowanie łatwiej/taniej będzie ocieplić poddasze w przypadku gdy na dachu mamy dachówkę, a nie blachę..
    • 83 wpisy
    28 października 2014 20:08:24 CET
    dachówka jest lepszym izolatorem niż blacha nawet ze względu na grubość :)
    • 210 wpisy
    2 grudnia 2014 16:52:01 CET
    dobra dachówka na pewno pomaga w lepszej izolacji całego domu, aczkolwiek jak duży ma wpływ - wydaje mi się, że raczej nie wielki co nie zmienia faktu, że blachę na pewno trzeba dodatkowo ocieplać, a dwa to ne widziałem nowoczesnego domu z blachą na dachu
    • 37 wpisy
    24 lutego 2015 16:58:32 CET
    Energia cieplna ucieka z domu również przez ściany, stąd moim zdaniem należy je postawić z materiału o niskim wsp przenikania ciepła. Z tego co się rozejrzałem to najlepszy jest beton komórkowy, np Termalica produkuje bloczki dające U ściany 0,173 W/m2K.
    • 23 wpisy
    24 marca 2015 20:58:26 CET
    Igorr napisał/a:
    Energia cieplna ucieka z domu również przez ściany, stąd moim zdaniem należy je postawić z materiału o niskim wsp przenikania ciepła. Z tego co się rozejrzałem to najlepszy jest beton komórkowy, np Termalica produkuje bloczki dające U ściany 0,173 W/m2K.

Patrząc w ten sposób można wymienić mnustwo elementów przez które tracimy ciepło i nie ma co się skupiać wyłącznie na ścianach. Takimi elementami mogą być np. okna, dach, drzwi, garaż itd. 

Trzeba rozsądnie dobrać poszczegulne elementy, żeby uzyskać optymalny, wydajny efekt.

Szybka Odpowiedź

Drodzy Użytkownicy,
w związku z planowanym na 25 maja 2018 roku wejściem w życie nowego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych postanowiliśmy zmodernizować Regulaminy, usługi i zwizaną z nim Polityką Prywatności nadal pozostaje serwisem, który znasz, a zmiana regulaminu ma na celu jedynie jaśniejsze zakomunikowanie jego intencji i naszych wzajemnych obowiązków. Zapoznaj się z ww. dokumentami i daj nam znać, że je rozumiesz i akceptujesz. AKCEPTUJĘ